O Discover me Academy

Privatna predškolska ustanova “Discover Me Academy” orijentirana je na razvoj djetetovih punih potencijala u duhu kontinuiranog, kreativnog istraživanja i holističkog pristupa, koji je usmjeren na fizički, intelektualni, lingvistički, emocionalni i društveni aspekt razvoja djeteta.

Posjedujemo efikasna i prilagodljiva didaktička sredstva i prostor prilagođen potrebama djece na atraktivnoj lokaciji. Atmosfera u našim učionicama prijatna je zbog blagog odnosa odgajatelja prema djeci, prostranog unutrašnjeg i vanjskog prostora, u kojem se djeca slobodno kreću, privlačnosti didaktičnih materijala te kvalitetnog i djeci primamljivog odgojno-obrazovnog sadržaja.

Program koji provodimo usklađen je s važećim standardima i normativima predškolskog odgoja i obrazovanja i važećim zakonima koji definiraju ovu oblast u Kantonu Sarajevo pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Zašto izabrati nas?

U našem vrtiću dajemo sve od sebe se da razumijemo dijete u svakom njegovom stadiju razvoja.
S nježnim pristupom, koristimo najbolje metode da dijete dostigne svoj puni potencijal kroz igru i učenje.

Misija - zadaci - ciljevi

Naša misija

Naša misija je osposobljavanje djece za zdravo funkcioniranje u svakodnevnom životu kroz boravak u okruženju koje podupire njihov cjeloviti razvoj, odgovara na njihove individualne potrebe i ne sputava njihove kreativne sklonosti.

Opći cilj naše ustanove jeste osigurati optimalne i jednake uslove za pravilan rast i razvoj svakog djeteta.

Prioritetni zadaci

 • individualno praćenje djece i individualno odgovaranje na potrebe djece;
 • stvaranje povoljnog okruženja za igru i učenje;
 • podsticanje cjelovitog razvoja djeteta (tjelesnog, intelektualnog, lingvističkog, emocionalnog i društvenog);
 • ostvarivanje odlične suradnje na planovima odgajatelj-dijete, odgajatelj-odgajatelj, dijete-dijete, odgajatelj-roditelj, odgajatelj-šire okruženje.

Posebni ciljevi

 • osiguravanje kvalitetnih pedagoških aktivnosti koje objedinjuju brigu, njegu, učenje i igru;
 • davanje podrške pri razvoju samopouzdanja i samostalnosti;
 • osposobljavanje djece za funkcionalno življenje;
 • razvijanje kritičkog razmišljanja i podsticanje inicijative, radoznalosti, istraživačkog duha, mašte;
 • osiguravanje optimalnih uslova za pravilan tjelesni rast i razvoj i usvajanje adekvatnih zdravstveno-higijenskih navika;
 • razvijanje kognitivnih sposobnosti neophodnih za razumijevanje prirode i svijeta oko nas;
 • razvijanje socio-emocionalnih sposobnosti;
 • razvijanje govornih i komunikativnih sposobnosti;
 • razvijanje svijesti o značaju čuvanja okoliša;
 • razvijanje svijesti o značaju uvažavanja različitosti;
 • poticanje stvaralaštva i umjetničkog izražaja;
 • pripremanje za tranziciju ka školskom sistemu.

Naš prostor

Prostor je opremljen po najmodernijim standardima i usklađen je s najstrožim bezbjedonosnim i higijensko-tehničkim uvjetima. Namještaj je u potpunosti prilagođen djeci.

Prostor površine preko 500 metara kvadratnih sa ograđenim dvorištem od dodatnih 300 metara kvadratnih u kojem je smještena PPU “Discover Me Academy” namjenski je građen kao obdanište i, kao takav, izuzetno je dobro prilagođen potrebama djece. Lokacija je vrlo pristupačna — pristupa joj se direktno s gradske zaobilaznice iz oba pravca, kao i iz Radničke ulice iz pravca Grbavice/Kovačića. Velika prednost je obilje parking mjesta ispred objekta.

Svaka od naših učionica ima površinu od oko 60 metara kvadratnih i posjeduje direktan izlaz u dvorište, što u velikoj mjeri olakšava organiziranje izlaska djece u dvorište. Iz učionica se direktno ulazi u dječje toalete, svaki od kojih sadrži odvojene ženske i muške kabine i koji, također, ima direktan izlaz u dvorište, što znači da djeca, nakon vremena provedenog na svježem zraku, ulaze kroz toalete, skidaju obuću, čiste/presvlače odjeću i peru ruke, čime se osigurava zdravstveno-higijenska besprijekornost prostorije u kojoj djeca provode većinski dio vremena.

Prostor obiluje ostavnim mjestima. Komunikacijski dio prostora sadrži garderobere sa zasebnim ostavnim mjestima, kao i adekvatnu čekaonicu za roditelje s toaletom. Bitno je napomenuti da se u prostoru se nalazi i kuhinja uz koju je smještena trpezarija.

Naši sadržaji

Spavaonica

Prostrane učionice

Interdisciplinarni pristup

Zdrava ishrana

Kutak za umjetnost

Vanjska učionica

Kutak za čitanje i pričanje priča

Montessori materijali

Trojezično okruženje

Didaktičke igračke

Vrt

Specijalizirana oprema